Metodat e gjurmimit te psikologjise

Shko poshtė

Metodat e gjurmimit te psikologjise

Mesazh  lleila prej 26.09.08 23:18

Metodat e gjurmimit

-Metodat e gjurmimit Ps__Ps ka metodat e gjurmimit Ps qe zbulon ligjshmerit e DPs.

-Fjala metode rrjedh nga gjuha greke methodos-rruge, ecuri,menyr e gjurmimit,, kjky zhvillohet neper disa etapa : * formulimi I problemit qe do e gjurmojm
* perpilim I planit
* percaktimi I M dhe procedurave hulumtuese
* perpunimi I rezultateve pas hulumtimit
* nxjerrja dhe konkludimi
* interpretimi dhe pershkrimi I rezultateve
-M e Gj . Ps jane : objective ( parim merret natyra)
Subjective (te dhenat Ps perjetimet e brendeshme)
-M e Gj . Ps ndahen edhe sipas parimit te qellimit te Gj te DPs e ato jane :
* eksperimentale ( hulumtimi I shkakut te zhvillimit dhe ndryshimit te DPs )
* joeksperimentale ( rezulatet e Gj te DPs japin fakte per te pershkruar strict dukurin e Gj.

-Ne Ps me se shpeshti aplikohet M e Gj : * vetvezhgimit (introspeksionit)
* vezhgimit sistematik
* vezhgimit eksperimental

-M e vetvezhgimit (introspeksioni):__kuptojm te verejturit e perjetimeve tona personale, bazohet ne aftesin natyrore te njerezve per te regjistruar ngajrjet ne vetedijen e tyre, pra bazohet net e regjistruarit e perjetimeve personale te gjendjes subjective te vetedijes, ka rendesi se perdoret ne problematiken shkollore, te verejturit e nxenesit , te arsimtaret a eshte ne nivelin e duhur,--nje gje me rendesi duhet cekur se kur jemi te zemeruar nuk mund tevetvezhgojme sepse ky lloj perceptimi zhduket para se te filloje vetvezhgimi.

-M e vezhgimit sistematik__paraqet te verejturite sjelljes se jashtme te njeriut, me ane te saj regjistrohen dhe maten ndryshimet fiziologjike e Ps qe ndodhin gajte perjetimit te ndonje emocioni siq eshte frika e theksuar, zemerimi ku konstatohet dallimi I frymemarrjes, rrahjet e zemres ndryshojn, qarkullimi I gjakut, etj.

-Tek V.S dallohen :* V .S dhe
* vezhgimi I perditshem ( thjeshte) qe aplikohe ne shkolle mes arsimtarit dhe nxenesit ne raportin kohor dite per dite.

-V.S i permbahet disa karakteristikave :* te zhvillohet ne baze te nej qellimi te caktuar
* te zbatohet ne menyre te planifikuar e sistematike
* te regjistrohen faktet dhe te dhenat
* te nxirren konkludime (perfundime)
-M e V.S dallohet nga M e V.E veetm per mungesen e mudesis qe kushtet e hulumtimit gjate ndonje problemi te ndryshohen

-V.S ka filluar te zbatohet ne Ps para Gj.E , ajo ka rendesi sepse materialin qe e studion e merr ne menyre te drejperdrejt nga jeta, perdoret ne institucione parashkollore, ne klase, organizata punuese, etj ( lexo shembullin ne faqen 47 )

-M e vezhgimit eksperimental__eshte M me e sakte e Gj shkencor ne pergjithesi, kjo M eshte aplikuar per hulumtimin e ndijimeve, perceptimeve, etj por eshte perdor edhe per procese me te nderlikuara siq eshte te mesuarit, menduarit, kujtesa, motive, etj,,,kjo M eshte shkalla me e larte per studimin e DPs si dhe per zbulimin e shkaqeve te shfaqjes se DPs.

-Tek V.E dallohen komponentat si : * ekspermentuesi
* I eksperimentuari (subjekti qe studiohet)
* faktori eksperimental (kontrollohet,matet,perseritet)
* eksperimentuesi me te eksperimentuarin, si dhe
* DPs te shkaktuara nga faktori eksprimetal

-E si M ka shume perparesi: * behet paraqitja me plan e nje DPs qe studiohet
* mund te kontrollohet situata ku gjindet eksperimenti
* mund te ndryshohen kushtet
* mund te perseritet
* kursehet koha
* pershkrimi I hollesishem I situates ku hulumtohet problemi
* matja me M .E eshte shume e sakte.
-Hulumtuesi bazohet edhe ne faktoret e natyres objektive qe jane temperatura, ndriqimi, koha e dites,hapesira, etj______si dhe faktoret subjektive qe jane mosha e individit, gjinia, arsimimi, pervoja, intelegjenca, etj.

-Gjate E psikologut I interesojn edhe faktoret specifike apo variablat ( ndryshoret), e ato jane

* variabla e pavarur qe eshte kushti qe manipulohet nga eksperimentuesi ( ky factor eshte ngacmuesi qe e shkakton nje reagim), si dhe

* variabla e varur qe eshte reagimi I individit qe matet ( mardhenia mes alkoolit qe e perdor individi deh sjelljes se tij agresive si rezultat I reagimit ndaj tij), ne kete rast alkooli eshte varabel e pavarur, kurse aggression eshte variable e varur.

-Ne Ps dallohen lloje te ndryshme te Gj.E , varesisht se ne cilen discipline shkencore aplikohen.

-Dallohen : E .natyral qe realizohet ne kushte natyrore (femije parashkollore, shkollor ), etj
E .laboratorik qe realizohet ne laborator (hulumtime psikofiziologjike, DPs),etj
E .ne grupe paralele (Gj.E qe siguron kontrolin e shume faktoreve-ne kuader
te Ps pedagogjike).

-Sado qe Gj.E eshte M me e sigurt, ajo nuk mund te aplikohet gjithmone ne ato raste kur behet fjale per intervenime kirurgjike, prandaj ketu perdoret V.S dhe testet e ndryshme.
avatar
lleila

18


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Mbrapsht nė krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi