A jane Greket e sotem ''ende'' Indo-Europiane?

Shko poshtė

A jane Greket e sotem ''ende'' Indo-Europiane?

Mesazh  Estilen prej 10.04.10 19:50

A jane Greket e sotem ende Indo-Europiane? A kane qene ndonjehere?

Greket moderne nuk rrjedhin ne menyre predominuese nga Indo-Europianet. Eshte qesharake te flasesh nese greket ‘vazhdojne apo jo’ te jene Indo-Europiane pasi njerezit qe jetonin dikur brenda kufijeve gjeografike te Greqise nuk kane qene asnjehere me prejardhe dominuese Indo-Europiane. Sidoqofte aristrokracia e Greqise klasike duhet te kete rrjedhur nga Indo-Europianet. John V. Day ne shenimet e tij ve ne dukje:

Indo-Europianet shpesh duken sikur kane qene minoritete te vogla ne vendet ku ata penetruan: Klasa e luftetareve Kelte ne Irlande: patriket Romake: disa heronj Homerike dhe e ashtuquajtura ‘grek puro’ e viteve te mevonshme; si dhe Arianet qe luftuan kunder shume vendasve ne Indi.

Sipas Petersonit, aristokracia greke ishte e ndare nga ‘shtresa te ngjashme me kasten... ne klasa me njerez te lire dhe skllever midis te cilave influenca gjenetike e popullates autoktone gjenetike duhet te kete predominuar’. (Peterson 1974).
Po ashtu duhet mbajtur ne mend se greket kane 28 % HG9 ( qe eshte nje percaktim Y-chromosome haplogroup J blog ose kromozoni Y i haplogrupit te tipit ose llojit J i njohur ndryshe si HG9, Eu9/Eu10.) te Lindjes se Mesme dhe 28 % HG21 Afrikano Veriore.

Pjesa me e madhe e kesaj lashtesie mund te datohet qe nga Neoliti por eshte kurioz fakti qe RM (ose Racial Myths/Mitet mbi Rracat) nuk e intepreton kete te dhene ne kuptimin qe greket jane 56% ‘Hamito-Semitik’ dhe si rezultat shume me pak ‘puro’ Europiane.

Sic ve ne dukje Day (2002): “Gjenetikisht popullata greke dhe jugosllave jane midis atyre qe paraqesin me pak tipare ‘Europiane’’.


3........ Sipas te dhenave te studimeve te fundit ne fakt sugjerohet se pjesa me e madhe e origjines neolitike ne Greqi perfaqeson nje vershim gjenetik mbas Neolitit.


Greket Aristoi
....Pjestare te familjeve aristokrate jane te paraqitur me teprice ne rradhet e Grekeve te periudhes klasike. Pra kur flitet mbi llojin rracial te ‘grekeve’ te lashte, eshte shume e rendesishme qe te konsiderohet lloji rracial i aristokracise.

Nga kendveshtrimi fizik antropologjik kompleksiteti etnik i shoqerise greke gjate mijevjecarit te pare p.e.s. ‘ndalon’ cdo perpjekje per nje deklarate te pergjithshme te tipit fizik te bazuar mbi mesataret statistikore te te dhenave qe kane dale nga materialet e disponueshme skeletore.

Nje kaste shtresore thelbesore e shoqeruar nga principe relativisht strikte te nje kaste endogame (martese brenda fisit) ndante Eupatridet me prejardhje Indo-Europiane nga klasa e njerezve te lire dhe sklleverit midis te cileve influenca gjenetike e popullates ‘Pellazge’ autoktone mund te kete predominuar. (Paterson 1974)

Peterson ve ne dukje se gjuhet IE (qe nga ky moment per fjalen Indo-Europiane do perdor shkurtimin IE) eventualisht filluan te fliten nga njerez te ndryshem gjenetikisht dhe ne rrace por ne te njejten kohe ai sugjeron se:

Gjate rrjedhes se pese ose gjashte mijevjecareve ekspansioni dhe pushtimi, nje kaste e larte IE gjithnje ne zgjerim padyshim duhet te kete ruajtur nje vazhdimesi te nje shkalle te larte gjenetike (Pearson, 1974), ndersa i impononin veten e tyre popullatave autoktone.

Ata qe sollen te foluren IE ne territoret e sapo pushtuara u shnderruan ne klasen sunduese fisnike luftarake sic deshmohet nga konotaciopni ‘fisnik’ per arya ne Indi dhe Persi, ariothez ne Greqi (pra aristokracia) dhe aire tek Keltet.

Dhe ne fakt evidencat tregojne se ne nje fare menyre pushtuesit arya, art ose aire ruajten principe strikte te endogamise ne zgjedhjen e grave te tyre zyrtare dhe sidoqofte ndonese ne disa zona ata duken se ne menyre disproporcionale kane ndikuar fuqishem ne ‘pellgun’ gjenetik te popullates indigjene nepermjet praktikimit te mbajtjes se nje numri te madh konkubinash, ata ndryshonin nga popujt e Uralit dhe ato Semitike ne kundershtine e tyre per te prodhuar trashegimtare te paligjshem nga martesa dhe per te pranuar statusin social te babait.

Pra deri ne kete pike ne lidhje me pjellen e tyre, ne shoqerine aristokrate greke si ne shume shoqeri te hershme IE, endogamia strikte e klasave pushtuese u evidentua nga pohimi qe ‘ne i zgjedhim grate tona sic zgjedhim kuajt: nga kohezgjatja gjeanologjike’? dhe eshte i njohur respekti i madh qe greket kishin per kuajt.

Sipas Peterson:

Fakti qe emigrantet IE kishin nje koncept te qarte dhe te prere mbi ate qe konsideronin si nje karakteristike te vecante te tyre fizionomike e cila duhet te jete ruajtur madje edhe theksuar nga martesat brenda fisit, eshte evidentuar me bollek ne literaturen Greke.

Tek Odisea (XII, 222) kuptojme qe Athina e maskuar pershkruhej si te ishte ‘delikate dhe tolerante sic jane bijte e mbreterve’, ndersa tek Iliada (II, 26) Thersites me origjine autoktone pershkruhet si ‘i keq formuar dhe me koke te deformuar’...

Coon permend:

Batakcinjte, karakteret komike, satiret, centauret, gjigandet dhe te gjithe njerezit e tjere te pakendeshem dhe ata qe nuk mund te admirohen, shpesh paraqiten ne skulptura dhe ne vizatimet e vazove si fytyre gjere, hunde te shtypur dhe me mjeker te dendur.

Sokrati qe i perkiste ketij lloji ne menyre keqdashese krahasohej me nje satir. Kjo lloj fizionomie vazhdon te ekzistoje edhe sot ne Greqi dhe eshte nje fizionomi e zakonshme Alpine. Ne skeletet e hershme te gjetura kjo tregohet nga kafka brakiocefale.

Sokrati, djali i nje skulptori dhe nje mamie, nuk ishte nje aristokrat. Fakti qe ky lloj fiziku percmohej nga aristokracia tregon se vete aristokracia nuk ishte e llojit Alpin, me siguri jo Alpine e perzjere. Coon po ashtu thekson se “Lloji rracial te cilit i perkiste Sokrati [nje lloj rrace qe nuk favorizohej nga elita IE] sot eshte lloji rracor me i rendesishem ne Greqi.

Peterson vazhdon:

...si nje suplement i fuqishem i studimit te mbetjeve te paplota skeletore... perdorimi i mundshem i nje analize te detajuar mbi portretet e mbijetuara greke, skulpturat dhe gdhendjet e te gjitha llojeve, te klasifikuara sipas prejardhjeve te verifikuara historike, tribale dhe familjare te individeve te paraqitur.

Nje klasifikim i tille behet shume i rendesishem nen kendveshtrimin e e pranuar gjeresisht qe gjate mijevjecareve p.e.s. popullata e Egjeut mbetet e ndare nga nje numer ndarjesh te izoluara gjenetike ne vend qe te perfaqesojne nje popullate homogjene Mendeliane.

Greket qe tregohen me siper, pasardhes te familjeve te lashta aristokrate, paraqesin te dhena fizionomike IE.

Ska nevoje te permendet por ne ditet e sotme eshte me e mundur te shohesh nje rrace te tille ne Angli apo Suedi sesa ne Greqi. Coon afirmon:

...mbasi shikon bustet portret te Athines dhe maskat prej argjili te Spartaneve, impresionohesh nga ngjashmeria e tyre me Europiano Perendimoret e sotem. Kjo ngjashmeri behet me e paket ne artin Bizantin ne te cilin jane te pranishem me shume fytyrat e Lindjes se Aferme; por Bizantinet jetuan ne pjesen me te madhe jashte Greqise.

Peterson raporton se ‘gjate periudhes se dominimit Romak... aristoit e vjeter te prejardhur nga perendite ishin virtualisht te zhdukur’.

Angel (1945) konfirmon pranine e llojit Nordik-Iranian midis pushtueseve te Epokes se Hekurit te Greqise dhe vazhdimesise se tyre si minoritet ne Athinen e Koheve Klasike.

Te dhenat e tij po ashtu sugjerojne pranine e lidhjes se llojit Nordik me Nordiko-Alpinet midis pushtuesve te Epokes se hershme te Bronzit dhe sic Angel permend me tej nje rrace te me vonshme Helladike-Nordiko-Iraniane-Mycenaean Athinase qe ‘pa shume dyshim... ishte luftetare’. Lloji Nordiko-Iranian ka qene i pranishem edhe ne kohet e vona helenike.

Demosteni (fotoja ne fund te faqes) trashegoi 84.000 dhrahmi nga babai i tij prona e te cilit ‘na jep disa ide mbi pronat e 300 qytetareve me te larte ne shekullin e katert’ (Webster 1973,44). Ne kontrast, ‘nentedhjet per qind e qytetareve kishin nje te ardhur prej 180-480 dhrahmi’, dhe ‘qytetaret, metikset (metikset ne Greqine e Lashte kane qene qytetare te dores se fundit, ata qe nuk kishi asnje te drejte civile ne jeten e vendit dhe konsideroheshin si te huaj dhe te ardhur) dhe klleverit punonin bashkarisht ne minierat e argjendit dhe paguheshin ne te njejten menyre’ (46)

Shtresa e ulet e qytetareve ka gjasa te kete qene me origjine autoktone (dhe jo IE). Shifra 317 p.e.s. e pranuar me konsensus per Athinen tregon 12.000 qytetare ne klasat e uleta (thetet), 8.000 te klases se mesme (hoplitet) dhe 1.000 ne dy klasat me te larta. Klasat e larta ishin te dominuara ne numer nga qytetaret e tyre, pra sklleverit dhe metikset.

Aristokracia ishte nje segment i vogel dhe i izoluar i popullsise dhe shume familje aristokrate praktikonin kremimin (djegien e trupave) ‘deri ne periudhen Klasike’ (Peterson 1974) duke e kufizuar me rreptesi panevojshmerine e evidencave skeletore ne diskutimin e llojit rracor te aristrokracise.

Por evidenca e permendur me siper eshte konsistente me idene qe lloji Nordik duhet te kete perfaqesuar gjeresisht aristokracine, sic sugjerojne dhe vete portretet.

Aksidentalisht vete praktika e kremimit ne vetvehte eshte nje e dhene.

...kremimi... ishte i asociuar me popullatat pastoralo-nomade Nordike per te cilat shpirti duhet te sillet i lire ne vdekje ashtu si dhe ne jete. Si rezultat futja ne perdorim e kremimit ne Greqi eshte konsideruar nga shume studiues si nje tregues i ardhjes se popullates se re Nordike dhe nomade... (Hall 1997, 116)

Ska rendesi nese kremimi u prezantua nga ndonje ‘element verior’ i panjohur dhe i gjeneralizuar si i tille, ose ne menyre specifike nga ‘pasardhesit Doriane te praktikave te kremimit te popullates Zjarrperdoruese qe banonin ne Iliri dhe Bosnje ne Periudhen e Bronzit te Vone’ (Hall 1997, 116-117), eshte e qarte se kremimi sic eshte praktikuar nga aristokracia greke e ka origjinen e tij tek Nordiket.

Pigmenti

Ne lidhje me pigmentin, Coon (1939) thote:

Literatura greke dhe arti grek na japin evidenca te bollshme mbi pigmentin dhe karakteristikat e fytyres te banoreve te lashte te Eladhes. Perendite e Olimpit, paraardhesit e gjysem-heronjve ne pjesen me te madhe te tyre ishin bjonde, lekurbardhe dhe floke te verdhe.

Athina kishte sy gri. Ndersa Poseidoni ishte me floke te zeze. [Shenim: Poseidoni e ka prejardhjen nga nje perendi Mesdhetare pre IE]. Nese do besonim Homerin, keto perendi ishin paksa te ndryshme nga pasardhesit e tyre heronj, shumica e te cileve ishin lekurebardhe dhe floke verdhe.

Day (2002) zbulon se:

Informacioni i vlefshem mbi greket e vertete dhe jo ata te fantazise vjen nga Polemoni, shkrimtari i dyte per nga rendesia mbi fizionomine i cili ka shkruar ne shekullin e dyte e.s.

Polemoni shpjegon se ‘Greket puro’ te kohes se tij kane lekure te celet, floke te kuqe dhe ngjasojne me njeriun e prirur ndaj letersise dhe filozofise i cili ka lekure te celet dhe floke te celet.

Polemoni mund te kete arritur ne keto perfundime nga Pseudo-Aristoteli, fizionimisti me i rendesishem grek i cili ne shekullin e trete p.e.s. deklaroi se mashkulli me perfekt eshte luani me krifen e tij te celet.

Sipas Angel, ‘Nordik-Iranianet ishin te gjate dhe muskuloze, me faqe te fuqishme dhe ka mundesi qe ne rradhet e tyre te perfshiheshin dhe floke kuqerremtet, sy bojqielli, gri si dhe floke verdhe dhe kafe.’ Po ashtu Angel permend ‘nje ngjashmeri te dukshme’ te ketij lloji ‘me anglo-saksonet’ dhe pjeserisht me ‘veriperendimoret fqinje te ketij lloji grek’.

Greket moderne jane ne menyre tronditese floke zinj dhe shume rralle me lekure te celet.

Estilen

847


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Re: A jane Greket e sotem ''ende'' Indo-Europiane?

Mesazh  Estilen prej 10.04.10 19:57

A kane ndryshuar greket qe nga lashtesia?


Natyrisht. Aristrokracia e vjeter, pergjegjese per shumicen e madheshtise se Greqise e Lashte, sigurisht qe nuk ekziston me. Kjo ne vetvehte eshte mjaftueshmerisht nje ndryshim shume i madh.

Edhe vete fshataret kane ndryshuar ndonese debati i shkalles se sakte te prejardhjes se grekeve te sotem ne krahasim me ata te lashtesise vazhdon te mbetet i hapur.

Te gjithe kane dijeni mbi influencen e madhe te Shqiptareve ne Greqi. Sic thote Paul Theroux:

Greket nuk kane patur ndonje interes mbi te kaluaren e tyre deri ne momentin qe Europianet filluan te behen zbulues entuziaste dhe germues te rrenojave te tyre.

Dhe ne fakt pse duhet te kishin interes ata? Greket nuk ishin Greke por pasardhes te peshkatareve sllave dhe popujve te tjere qe u dynden vone dhe qe nuk kishin kurrefare interesi ne shtyllat e thyera dhe tempujt pervec tokave ku te grumbullonin bagetite e tyre. (Shtyllat e Herkulit, 315-316)

Duke konsideruar levizjet e medha te grekeve ne Anatolia gjate epokes Bizantine si dhe spostimet e popujve lindore drejt Ballkanit qendron gjithmone nje mundesi qe Nje Turk te kete me shume prejardhje nga greket e lashte sesa nje grek modern. Dhe po ashtu ka gjithmone nje mundesi te nje kontributi Turk ne ‘pellgun’ gjenetik te grekeve te sotem.

Ne Greqi ka patur nje vershim gjenetik nga Negroidet dhe Mongoloidet, ne ate sasi saqe sot eshte e veshtire ta percaktosh. Sidoqofte pervetesimi i geneve nga Lindja e Aferme dhe Afrika Veriore ka mundesi te kete ndodhur ne nje shkalle me te gjere sesa pervetesimi i geneve jo kaukazoide (njeriu i bardhe)

Kjo perzjere me e vonshme jo Europiane kaukazoide mund te jete shume me domethenese se perzjerja jo kaukazoide kur behet fjale per ndryshimet ne karakterin rracial te kombit Grek. Richards (2002) gjenj nje ‘frekuence shume te larte (~20 %) te nje rrjedhje te vonshme genesh ne Europen Mesdhetare Lindore.

Estilen

847


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

greket

Mesazh  Ushtari i krishtit prej 08.12.11 19:32

greket nuk jane indo evropiane greket jane egjyptian jane barbar por greket e sotem jane mbeturina persiane otomane
avatar
Ushtari i krishtit

176


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

greket

Mesazh  Ushtari i krishtit prej 08.12.11 19:33

greket erdhen u vendosen ne ballkan para mira vjetesh si fise barbare edhe sllavet gjithashtu ne kemi cene ketu edhe ne jemi indo evropiane edhe kte e verteton kultura jone zakonet tona
avatar
Ushtari i krishtit

176


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Re: A jane Greket e sotem ''ende'' Indo-Europiane?

Mesazh  Elson Precaj prej 09.12.11 18:59

iforti shkruajti:greket erdhen u vendosen ne ballkan para mira vjetesh si fise barbare edhe sllavet gjithashtu ne kemi cene ketu edhe ne jemi indo evropiane edhe kte e verteton kultura jone zakonet tona
i nderuar " i forti " greket jane te lashte ne ballkan si ne edhe ata jan te lashte kan nje histori te lashte dhe nje kulture te lashte kete duhet ta themi ! eshte ajo thenia popullore "rri shtrember e fol drejt " ca e kane e kane un personalisht i urrej greket por ama duhet ta pranojme ate qe jane , greket ne lashtesi nuk kane perbere ndonje shqetsim per populllin ilir , por tani vone filluan te ngrejne koken ! sllavet jane te ardhur ne ballkan ata erdhen si emigrante ne ballkan e jo si pushtues sic e pohojne shum persona !ata bene te mundur asimilimin e popullsise ilire duke e nderthurur me iliret ,duke e ngushtuar kufinjte e ilirise dhe duke i cuar ne gjendjen e sotme ! pothuajse gjitha shtetet e ballkanit jane shtete me gjak te perzier ILIRESH !
avatar
Elson Precaj

41


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Re: A jane Greket e sotem ''ende'' Indo-Europiane?

Mesazh  Ushtari i krishtit prej 09.12.11 19:09

Elson Precaj shkruajti:
i nderuar " i forti " greket jane te lashte ne ballkan si ne edhe ata jan te lashte kan nje histori te lashte dhe nje kulture te lashte kete duhet ta themi ! eshte ajo thenia popullore "rri shtrember e fol drejt " ca e kane e kane un personalisht i urrej greket por ama duhet ta pranojme ate qe jane , greket ne lashtesi nuk kane perbere ndonje shqetsim per populllin ilir , por tani vone filluan te ngrejne koken ! sllavet jane te ardhur ne ballkan ata erdhen si emigrante ne ballkan e jo si pushtues sic e pohojne shum persona !ata bene te mundur asimilimin e popullsise ilire duke e nderthurur me iliret ,duke e ngushtuar kufinjte e ilirise dhe duke i cuar ne gjendjen e sotme ! pothuajse gjitha shtetet e ballkanit jane shtete me gjak te perzier ILIRESH !
i nderuar greket nuk kan patur ndonje interes per kulturen e tyre ce do te thote se ne vitin 1900 disa shkenctar te huaj filluan germimet arkeologjike sepse vet shteti grek nuk kishte interes ce do te thote se ata nuk jan greket e vjeter jan te perzier me egjyptian cifut te mos harrojme pushtimet ce ka pesuar greqia te pakten ne historikisht kur jemi pushtuar si nga romaket edhe nga osmanet ne te pakten kemi ber rezistenc ndersa shteti grek nuk ka bere per mendimin tim historia e shtetit grek eshte e perber nga perralla perpunime huazime greket vodhen edhe perendite e pellazgeve greket per mua nuk kan vler
avatar
Ushtari i krishtit

176


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Re: A jane Greket e sotem ''ende'' Indo-Europiane?

Mesazh  Elson Precaj prej 09.12.11 19:53

iforti shkruajti:
Elson Precaj shkruajti:
iforti shkruajti:greket erdhen u vendosen ne ballkan para mira vjetesh si fise barbare edhe sllavet gjithashtu ne kemi cene ketu edhe ne jemi indo evropiane edhe kte e verteton kultura jone zakonet tona
i nderuar " i forti " greket jane te lashte ne ballkan si ne edhe ata jan te lashte kan nje histori te lashte dhe nje kulture te lashte kete duhet ta themi ! eshte ajo thenia popullore "rri shtrember e fol drejt " ca e kane e kane un personalisht i urrej greket por ama duhet ta pranojme ate qe jane , greket ne lashtesi nuk kane perbere ndonje shqetsim per populllin ilir , por tani vone filluan te ngrejne koken ! sllavet jane te ardhur ne ballkan ata erdhen si emigrante ne ballkan e jo si pushtues sic e pohojne shum persona !ata bene te mundur asimilimin e popullsise ilire duke e nderthurur me iliret ,duke e ngushtuar kufinjte e ilirise dhe duke i cuar ne gjendjen e sotme ! pothuajse gjitha shtetet e ballkanit jane shtete me gjak te perzier ILIRESH !
i nderuar greket nuk kan patur ndonje interes per kulturen e tyre ce do te thote se ne vitin 1900 disa shkenctar te huaj filluan germimet arkeologjike sepse vet shteti grek nuk kishte interes ce do te thote se ata nuk jan greket e vjeter jan te perzier me egjyptian cifut te mos harrojme pushtimet ce ka pesuar greqia te pakten ne historikisht kur jemi pushtuar si nga romaket edhe nga osmanet ne te pakten kemi ber rezistenc ndersa shteti grek nuk ka bere per mendimin tim historia e shtetit grek eshte e perber nga perralla perpunime huazime greket vodhen edhe perendite e pellazgeve greket per mua nuk kan vler
historia e ballkanit ka njohur shume periudha te erreta gjate egzistences se tij, ka patur luftra te medha , dyndje sllave , migrime dhe imigrime . pra te gjitha keto kan patur nje impakt mjaft te madh ne perberjen e popullsise se ballkanit !nuk perjashtohet mundesia qe te qendroje edhe ajo qe ju thoni ! por e njejta gje vlen edhe per ne si komb pasi , nuk eshte se jemi shum larg me grqine dhe sllavet , dukuri te tilla sic i pohoni ju nuk jane te kufizuara vetem brenda perbrenda kufineve te greqise , perandoria ROMAKE dhe ajo OTOMANE gjate periudhave te lulzimit te tyre ato ishin te shtrira ne te gjith ballkanin! dhe impakti i tyre ishte i njellojte ne te gjitha hapsirat territoriale te ballkanit . pra problemi i asimilimit te popullsise se ballkanit apo shkrirja e popullsise se ballkanit me popullsi te tjera barbare , ka qene i pranishem ne te gjithe territorin ballkanas , ku ne shqiperi eshte nje shembull tipik historia nuk eshte ajo qe shkruhet neper libra, historia jone ka nevoje per nje rishkrim nga e para pasi shum gjera jan thene sipas deshires se grekve apo te sérbve ! keshtu qe nuk mund te themi gjera te tilla pa fakte ! edhe ne shqiptaret kemi qene te pushtuar nga osmanet , cfar rezistence beme ne ?? 500 vjet kemi qene te pushtuar dhe nen thundren e perandorise turke , 500 vjet na kane imponuar fene e tyre , 500 vjet ne kane imponuar traditat e tyre dhe zakonet edhe gjuhen na e kane njollosur me me turqizmat qe i gjen ne fjalorin SHQIP ! perandorise osmane nuk ka mundur ti beje balle per shume kohe askush ne ballkan ! cdo komb ne ballkan vuan pasojat e pushtimit osman ! GREKET SIGURISHT QE EDHE PER MUA NUK VLEJNE ASPAK JAN NJE HIC por jan disa gjera qe duhen thene ! RESPEKTE
avatar
Elson Precaj

41


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

i nderuar

Mesazh  Ushtari i krishtit prej 09.12.11 20:03

Historia jone eshte e shkruar shum mire madje edhe e rujtur mire edhe nuk ka nevoje per rishikim pastaj sllavet edhe greket perse e shkaterruan kulturen ilire ka prova per kte ce sllavet bashke me greket e shkaterruan kulturen tone sepse kishin frik prej saj persa i perket perandorise otomane eshte e vertete ce neve na pushtoi per 500 vjet  por tani te mos harrojme se po ta krahsojme shtetin tone me shtetin grek ne jemi me te bardh edhe me te mire ne i kemi ruajtur tiparet tona  ndersa shteti grek permban rrac te zez ndersa ne jemi te bardh si bora madje jemi nje nga rracat me te rradha edhe me te bukura.
avatar
Ushtari i krishtit

176


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Re: A jane Greket e sotem ''ende'' Indo-Europiane?

Mesazh  Sponsored content


Sponsored content


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Mbrapsht nė krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi